June 21, 2024

 

Kada kupujete ili prodajete proizvode u inostranstvu, morate voditi računa o kursevima valuta koji se mogu primijeniti na transakcije. Ako plaćate kupovinu u svojoj valuti, ko će odrediti kurs za valutu koju koristi prodavac? Isto tako, ako nešto prodajete, htjet ćete znati ko određuje koja je cijena u valuti kupca.

Kupac proizvoda koji su proizvedeni u zemlji u drugoj valuti morat će utvrditi da li prodavac očekuje da primi uplatu u svojoj lokalnoj valuti, valuti u kojoj se nalazi sjedište kupca ili drugoj valuti koja bi mogla biti prikladnija za njega. Kada se shvati u kojoj valuti će se izvršiti uplata, biće potrebno odlučiti o datumu kada će se izvršiti uplata i po kojem kursu će biti prodaja i kupovina. Svaka strana će tada moći da odredi ko snosi veći rizik da će to koštati više u smislu njihove sopstvene valute kao rezultat stvarnih kretanja deviznih kurseva.

Ako kupac redovno kupuje proizvode iz jedne određene zemlje, može biti prikladno da upravljaju bankovnim računom denominiranim u valuti dobavljača. U ovom slučaju oni će možda poželjeti da konvertuju neku svoju valutu u račun u drugoj valuti ako je to povoljan kurs u to vreme. Na primjer, ako kupac koristi sterlinge, a dobavljač koristi evre, ako kupac može kupiti 112,00 za 100,00 funti i očekuje da će euro pasti u vrijednosti, ona bi trebala kupiti euro, kao da će on čekati i kupiti euro po nižoj vrijednosti to bi ga koštalo više u sterlingima. Suprotno tome, ako se očekuje povećanje vrijednosti eura u odnosu na funtu, kupac bi trebao pričekati povećanje prije nego što plati dobavljaču.

Ako je dobavljač proizvoda voljan da isporuči proizvod, njegova ponuda može biti napravljena u njegovoj valuti i ukazuje na terminski rok za primjenu tadašnjeg deviznog kursa. Ako je vrijednost robe dovoljno visoka, kupcu bi se savjetovalo da razmotri do kakvih promjena tečaja može doći i ili kupiti valutu unaprijed ili pričekati da pokuša da iskoristi smanjenje vrijednosti svoje valute u odnosu na vrijednost dobavljača . Kada su vrednosti veoma značajne, možda bi bilo vredno razmisliti o kupovini finansijskih fjučersa kako bi se minimizirali svi uočeni potencijalni rizici od dramatičnih promena u kursevima valuta.

U velikim transakcijama u kojima uključene zemlje imaju prilično nestabilne devizne kurseve, uzimanje u obzir uticaja deviznih kurseva je važan deo pregovora. Možda će biti moguće dogovoriti uslove koji će uključiti obezbjeđivanje finansijskih instrumenata kako bi se omogućilo svakoj strani da zaštiti svoj devizni rizik ili će možda željeti da cijene transakciju u neutralnoj, ali stabilnijoj valuti u kojoj bi se svaka strana osjećala ugodnije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *